Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cseh Köztársaság és Szlovákia képes leírás - Világörökség.tlap.hu
részletek »

Cseh Köztársaság és Szlovákia - Világörökség.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vilagorokseg.tlap.hu » Cseh Köztársaság és Szlovákia
Keresés
Találatok száma - 5 db
A szepesi vár és Lőcse

A szepesi vár és Lőcse

A szlovák világörökségi helyszíneket egy hosszú hétvégén körbejárhatjuk és anyagilag sem roppanunk bele ebbe a kirándulásba. A listán szereplő hét tétel közül kettő országhatárokon átnyúló: az aggteleki cseppkőbarlang velünk, míg a Kárpátok ősi bükkerdői Ukrajnával közös a világörökségi listáján (vannak ennél cifrább esetek is, amikor a világörökség 10 országhoz tartozik). A maradék öt helyszínt egy húsvéti hétvégén jártuk be, öten egy autóval, baráti áron. A szepesi vár Közép-Európa legnagyobb vára, mely virágkorát a 13-14 században élte. Szintén ebből a korból származik Lőcse történelmi központja, mely a várral együtt került fel a listára. Ugyancsak a jelöléshez tartozik Szepeshely, Szepesváralja és Zsigra. Mindezek együttesen egy olyan katonai, politikai, kereskedelmi és vallási épületekből álló csoportot képviselnek, melyek nagyon tipikusak voltak a középkorban, de ilyen jó állapotban máshol nem maradtak fent.

Csehország - összefoglaló

Csehország - összefoglaló

Rövid összefoglaló a csehországi örökségi színhelyekről szállásfoglalási lehetőségekkel. Ezenkívül sok oldalú, átfogó információkat kaphatunk az országról. Aktuális híreket is közzétesz Csehországból.

Lőcse

Lőcse

Lőcse egyike a szép szepességi középkori szász, zipszer, városoknak. Nevét a Lőcse, Levoca, patakról kapta, amely valószínűleg szláv eredetű. / 1263: Leucha./ Más vélemények szerint a Lőrinc név becézett alakjából keletkezett. A gyér szláv lakosságú erdősült területre az első szász telepesek a 12. században érkeztek. Első településüket a tatárok elpusztították. A IV. Béla által behívott újabb szász telepesek, hospesek már a város mai helyén építették fel Lőcse városát a 13. század második felében. Az első városfalak még a 13. században épültek, a középkorban a 44 ha-os kettős várfallal, vizesárokkal övezett város az egyik legnagyobb volt a királyi Magyarországon. A szászok a bányászat, feldolgozás és a kereskedelem hasznából felvirágoztatták a várost, amely sorozatban kapta kiváltságjogait. Sokáig harcban is állt Késmárk városával a kereskedelmi jogok miatt. 1312-ben Károly Róbert mellé álltak a rozgonyi csatában, ekkor kapták az árumegállító jogokat. 1450 körül a többi felvidéki városhoz hasonlóan Giskra huszitái sarcolták a várost, őket Mátyás király kincstartója Szapolyai Imre verte ki a Szepességből.

Telč város honlapja

Telč város honlapja

Telč történelmi óváros 1992 óta része a Világörökségnek. Telč turista régiójának honlapja bemutatja a várost és a környéket. A lap cseh, angol, német, francia és dán nyelven érhető el. A Galéria oldalain több száz szép fotóban gyönyöködhetünk a városról.

UNESCO műemlékek Szlovákiában

UNESCO műemlékek Szlovákiában

A Szlovák Köztársaság Nemzeti idegenforgalmi információs rendszerének a honlapja. Bemutatja az ország kulturális és természeti örökségét, a szóbeli és anyagtalan örökségi műveit, valamint az UNESCO listára javasolt színhelyeket magyar nyelven.

Tuti menü