Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Világörökség linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Világörökség képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: vilagorokseg.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 84 db
A chartres-i katedrális

A chartres-i katedrális

A katedrálist egy magaslatra építették, amit már a rómaiak, vagy korábban a kelták is szent helynek tartották. A XVIII. század második feléig őriztek itt egy fából faragott szobrot, amely a szíve alatt gyermekét tartó Máriát ábrázolta, s amely még a pogány időből származott Lehetséges, hogy eredetileg a kelta anyaistent ábrázolta, s csak később lett a keresztényeké. A szobor a francia forradalom alatt pusztult el. A templom helyén 350 óta imaházak álltak, de mindegyik tűzvész áldozatává vált. A ma látható templomot 1260-ban szentelték fel. A székesegyház nyugati oldalán két jellegzetes torony található, melyek 90 méternél magasabbak. Az alacsonyabb, egyszerűbb a XII. század első feléből származik, a magasabb és díszesebb 1513-ra készült el. A nyugati kaput felbecsülhetetlen értékű szobrok díszítik. A mély, rézsűs kapuzat faragványait egységes program alapján készítették. Krisztus őseinek alakjai, Krisztus ifjúsága, a mennybemenetel, Krisztus mandorlában, és a négy evangélista ábrázolása látható. Az ablakrózsa a az utolsó ítéletet jeleníti meg.

A Drottingholm Kastély - Svédország

A Drottingholm Kastély - Svédország

A Drottingholm Kastély - Svédország - 'Egy volt királyi nyári rezidencia, ma a királyi család otthona. A barokk park és a 17-19. századi szobák csodálatos példája. A Drottningholm Kastély az UNESCO Világörökség része'

A gelencei Szent Imre templom

A gelencei Szent Imre templom

'Háromszék keleti peremén a Berecki-havasok vonulatához tartozó Zsernye (1605 m), a Koróbérc-Musát (1505 m) hegyek lábánál, az azonos nevű patak völgyében fekszik Gelence, Kézdivásárhelytől 12, Kovásznától pedig 14 km-es távolságra. A falu északkeleti részében, tehetős épületek között meghúzódva áll a falfestményeiről ismert középkori, kőfallal kerített templom.'

A Katedrális, az Alcazar és az Archivo de Indias Sevillában

A Katedrális, az Alcazar és az Archivo de Indias Sevillában

Túlzás lenne azt állítani, hogy Sevilla mostanában élné fénykorát. A Római Birodalom két császára is innen származott, a mór időkben már 400 ezres nagyvárosként tartották számon, Amerika felfedezése után pedig jó ideig Sevilla birtokolta az összes kereskedelmi jogot, és az ezzel járó hatalmas vagyont.

A szepesi vár és Lőcse

A szepesi vár és Lőcse

A szlovák világörökségi helyszíneket egy hosszú hétvégén körbejárhatjuk és anyagilag sem roppanunk bele ebbe a kirándulásba. A listán szereplő hét tétel közül kettő országhatárokon átnyúló: az aggteleki cseppkőbarlang velünk, míg a Kárpátok ősi bükkerdői Ukrajnával közös a világörökségi listáján (vannak ennél cifrább esetek is, amikor a világörökség 10 országhoz tartozik). A maradék öt helyszínt egy húsvéti hétvégén jártuk be, öten egy autóval, baráti áron. A szepesi vár Közép-Európa legnagyobb vára, mely virágkorát a 13-14 században élte. Szintén ebből a korból származik Lőcse történelmi központja, mely a várral együtt került fel a listára. Ugyancsak a jelöléshez tartozik Szepeshely, Szepesváralja és Zsigra. Mindezek együttesen egy olyan katonai, politikai, kereskedelmi és vallási épületekből álló csoportot képviselnek, melyek nagyon tipikusak voltak a középkorban, de ilyen jó állapotban máshol nem maradtak fent.

A világörökség helyszínei

A világörökség helyszínei

Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és törvényerejű rendelet formájában beépítette azt a magyar jogrendbe. A Világörökség Bizottság két évvel később, 1987-ben döntött az első két magyarországi helyszín, Budapest és Hollókő felvételéről a Világörökségi Listára. 2002. nyara óta pedig hazánk, ez a 93 ezer négyzetkilométernyi kis ország, már nyolc világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Helyszíneink közül hét a kulturális és egy a természeti kategóriában került felvételre. Két helyszínünk (Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, valamint a Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj) határokon átnyúló, azaz szomszédainkkal - Szlovákiával és Ausztriával - közös.

A Világörökség Kincsei - Európa

A Világörökség Kincsei - Európa

Schätze der Welt - Erbe der Menschheit címmel készített egy csodálatos kisfilmsorozatot a német SWR -Südwestrundfunk tévécsatorna, amely 15 perces kis etűdökben mutatja be az UNESCO világörökségi listáján szereplő természeti és építészeti csodákat.

Aggtelek

Aggtelek

'1995. december 6-a és 1996. szeptember 13-a az Aggteleki Nemzeti Park történetébe jeles és emlékezetes napként vonult be. Az első dátum az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjainak a Világörökség részévé való nyilvánításának a napja. Az UNESCO, az ENSZ tudományos és kulturális szervezete e napon tartott berlini ülésén hozta meg döntését arról, hogy az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangrendszerét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének részévé nyilvánítja. A másik dátum pedig azt a napot jelöli, amikor az erről szóló okmányt Ochtina-Domicán (Szlovákiában) és Aggteleken átadták. A mindkét helyszínen rendezett ünnepségen részt vett Jozef Zlacha szlovák és Baja Ferenc magyar környezetvédelmi miniszter. A Világörökség részévé nyilvánítás okmányát Bernd von Droste, az UNESCO Világörökség Bizottságának képviselője adta át Baja Ferencnek, akitől azt Baross Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója vette át.'

Ausztria öröksége - összefoglaló

Ausztria öröksége - összefoglaló

'Kulturális látnivalók Schönbrunnban és Bécs óvárosában, Salzburgban és Grazban, a Wachau és a Fertő tó bámulatos természeti környezete, a Hallstein-Dachstein/Salzkammergut régió lélegzetelállító hegyi panorámái és Európa első modern vasútja a Semmeringen, a XIX. századi mérnökmunka igazi mesterműve: 8 világörökség, amely mind megér egy kirándulást.'

Hirdetés
Az osztrák Dunakanyar

Az osztrák Dunakanyar

Gazdag történelmi múlt, rendkívüli kulturális kincsek és kitűnő élvezetek. A festői táj, a kitárulkozó látóhatár majd a beszűkülő tér, a szőlőhegyek és a gyümölcsösök játékos változásai elvarázsolják a látogatót. Ugyanúgy, ahogy a művészeket és gondolkodókat is. A környék az életet kedvelők és a műértők kedvelt találkahelye.

Az UNESCO Világörökségének hivatalos lapja

Az UNESCO Világörökségének hivatalos lapja

Az UNESCO Világörökségének hivatalos lapján megtaláljuk a világ összes kulturális és természeti örökségi színhelyét angol és francia nyelven. Felsorakoztatják a veszélyben lévő színhelyeket. A szervezet munkájáról olvashatunk. A színhelyek leírásához fotó is tartozik és a konkrét világörökséghez a hivatalos link.

Bamberg

Bamberg

A lap ismerteti Bamberg városát. Az óvárosa 2500 épülettel 1993 óta része a világörökségnek. A legnagyobb történelmi óváros Európában. Szálláslehetőségekről informál: szállodák, ifjúsági szálló, kempingezési lehetőség.

Barcelona - Sagrada Família, Casa Batlló, Casa Milá, Güell Park

Barcelona - Sagrada Família, Casa Batlló, Casa Milá, Güell Park

Írány Barcelona! - Antonio Gaudí, a híres katalán építész remekműveinek, köztük a Sagrada Família, a Casa Batlló, a Casa Milá, és a Güell Park képes bemutatása mellett, cikkünkben a barcelonai látnivalók belépőjegy árainak feltüntetésén kívül, felhívjuk a Barcelona városába utazó turisták figyelmét a Barcelona kártya adta lehetőségekre is, amellyel számtalan barcelonai látnivaló teljesen ingyenesen megtekinthető és a tömegközlekedési eszközök is ingyen használatba vehetők.

Bath

Bath

'Bath remek adottságai már több mint 2000 éve vonzza a nyaralni vágyók tömegeit évről évre. Az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított városban Európa történelmének és építészetének legnagyszerűbb kincseit találjuk, többek közt a római fürdőket, az Ivócsarnokot (Pump Room), a 15. századi apátságot és a Royal Crescent fenséges épületeit.'

Bath városa

Bath városa

Ha egy városba 2000 éve fürdőzni járnak az emberek, akkor az nem lehet véletlen. Az angliai Bath-t a rómaiak alapították, a XVIII. században vált elegáns, lenyűgőző várossá, az utóbbi években pedig annyira trendivé, hogy az utazó itt találkozhat az ország legjobb baristájával, a BBC-féle Sherlock sorozat forgatásával, vagy a világ talán legmenőbb tetőmedencéjével.

Bécs - Hofburg

Bécs - Hofburg

A Hofburg eredetileg valóban egy középkori vár volt, de erre ma már csak a várkápolna emlékeztet. Ahogy nőtt a Habsburgok hatalma és ezzel együtt a birodalom nagysága, úgy épült ki ez a pompás rezidencia.

Budapest

Budapest

Budapest - letölthető hangos - képes útikönyv nyomtatható változatban. Bemutatja szóval és írással képekkel illusztrálva a város látnivalóit. Az útikönyv PDF formátumú, a hangos útikalauz pedig mp3.

Tuti menü