Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
UNESCO Világörökség képes leírás - Világörökség.tlap.hu
részletek »

UNESCO Világörökség - Világörökség.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vilagorokseg.tlap.hu » UNESCO Világörökség
Keresés
Találatok száma - 6 db
A Világörökség Kincsei - Európa

A Világörökség Kincsei - Európa

Schätze der Welt - Erbe der Menschheit címmel készített egy csodálatos kisfilmsorozatot a német SWR -Südwestrundfunk tévécsatorna, amely 15 perces kis etűdökben mutatja be az UNESCO világörökségi listáján szereplő természeti és építészeti csodákat.

Az UNESCO Világörökségének hivatalos lapja

Az UNESCO Világörökségének hivatalos lapja

Az UNESCO Világörökségének hivatalos lapján megtaláljuk a világ összes kulturális és természeti örökségi színhelyét angol és francia nyelven. Felsorakoztatják a veszélyben lévő színhelyeket. A szervezet munkájáról olvashatunk. A színhelyek leírásához fotó is tartozik és a konkrét világörökséghez a hivatalos link.

Térkép - Kultúr Pont

Térkép - Kultúr Pont

'2009 februárjától elérhetővé tette az UNESCO világörökségi helyszíneit ábrázoló térkép legfrissebb, 2008-2009. évi verzióját az UNESCO Világörökség Központ és a National Geographic Maps az ENSZ támogatásával. A térképet eredetileg angol, francia és spanyol nyelven jelentették meg, de a National Geographic-nak köszönhetően román, szerb, dán, finn, norvég és svéd nyelven is fellelhető. A 878 örökségi helyszínt ábrázoló, 78*50 cm nagyságú színes térképet jelképes összegért lehet megvásárolni a Világörökség Központ honlapján keresztül, de az érdeklődők ingyenesen le is tölthetik. A bevételeket az örökségi helyszínek védelmére fordítják.'

Világörökség

Világörökség

Az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezmény kritériumai alapján az UNESCO 2011 augusztusáig 153 állam 936 helyszínét vette fel Világörökségi Listájára. Ebből 725 kulturális, 183 pedig természeti kategóriában került felvételre. További 28 világörökségi helyszín besorolása az ún. vegyes kategóriába történt, mivel ezek egyformán képviselnek kulturális és természeti értéket. Az országok neve mögötti évszám az Egyezményhez történt csatlakozás évét jelöli. A helyszínnevek mögött zárójelben megadtuk az adott helyszín kategóriáját, illetve a Világörökségi Listára történt felvétel évét. A dőlt betűvel szedett helyszíneket a Világörökség Bizottság különösen veszélyeztetettként jelölte meg és felvette az ún. Veszélyeztetett Helyszínek Listájára.

Világörökség Blog

Világörökség Blog

161 és 1007. Amikor ezeket a sorokat írjuk, akkor ez a két szám mutatja, hogy az UNESCO a világ hány államában hány kulturális emléket és természeti helyet tart számon mint védelemre méltó örökséget. Mire befejezzük ezt az első bejegyzést, talán már tovább is növekszik ez a lista, sok utazó 'bánatára' ugyanis olyan gyorsasággal vesznek fel újabb és újabb helyeket a listára, hogy lényegében lehetetlen feladat egy élet alatt bejárni az összes helyszínt. A világörökség- és listamániások azonban pont ezt próbálják mégis megvalósítani.

Wikipédia

Wikipédia

A Wikipédia ismerteti a világörökségi Egyezmény létrejöttének az előzményeit, a jelölési szabályokat, a kritériumokat, a Világörökség Bizottság gyűléseinek időpontjait és helyszíneit, valamint statisztikai adatokat közöl és felsorolja a magyar helyszíneket.

Tuti menü